Frisse pizza “Amalfi” met mozzarella, citroenschil en zwarte peper

PIzza “Amalfi”, con mozzarella, limone e pepe nero

Waar denk je aan als ik zeg “Amalfi”? Juist…citroenen! Dat is exact wat je proeft als je deze pizza “Amalfi” met citroen eet. Een heerlijke frisse, luchtige pizza met mozzarella, citroenschil (zeste), zwarte peper en olijfolie. Afgewerkt met wat heerlijk geurende basilicum. Ik durf wel te zeggen dat dit en van mijn favoriete pizza’s is. Zeker op een warme zomeravond. En supereenvoudig omdat je hier maar heel weinig ingrediënten voor nodig hebt, met in de hoofdrol: de onbespoten biologische citroen. Gebruik dus voor deze pizza ook echt alleen maar onbehandelde citroenen. We eten namelijk de schil en alle bestrijdingsmiddelen gaan met name in de schil zitten. Dat wil je niet op je bord krijgen dus.

We zeggen het ook vaker: citroen is een bijzonder goede smaakmaker, maar let op: het sap geeft met name een zuurtje en de schil geeft met name heel veel smaak. We gebruiken voor deze pizza dus alleen de schil, niet het sap.

Hoe maak je nu eigenlijk een goede pizza? Dat is een samenspel van tijd (deeg heeft tijd nodig), de juiste ingrediënten (kies voor puur) en uiteraard een hete oven. Dat hoeft echt geen houtoven te zijn. Met een gewone oven en een pizzasteen die je een uurtje op de hoogste stand van de oven mee verwarmt krijg je ook al een heel goed resultaat. Als je een pizzastand hebt, waarbij je extra onderwarmte hebt, is het helemaal ideaal. De pizzasteen zorgt ervoor dat de ondergrond waarop je bakt goed heet blijft. Als je namelijk op een bakplaat werkt, dan haal je die telkens uit de oven en koelt vervolgens af. Zorg bij het bakken op een pizzasteen wel voor een pizzaschep om de pizza in de oven te schuiven en uit de oven te halen.

de bodem…

Alles valt of staat bij deze pizza met de bodem… die kun je maken van droge of verse gist. Wil je echt een next level pizza op tafel toveren, maar dan je bodem met desem. Welke variant je ook kiest, zorg dat je ruim van tevoren begint aan het deeg, zodat het lang de tijd krijgt om te rijzen en te rijpen. Het rijzen zorgt voor een luchtig deeg, het rijpen zorgt vooral voor smaakontwikkeling. Maak bij het vormen van de pizza gebruik van je handen en nooit (nee, geen uitzonderingen) een deegroller. Daarmee rol je alle lucht eruit die je er juist in hebt gecreëerd door de lange rijstijd. Gebruik heel veel semolina op je werkblad, leg de bol deeg erop en werk vanuit het midden met je vingers naar buiten, waarbij je de buitenste rand eigenlijk nauwelijks aanraakt. Naarmate je pizza groter wordt, kun je je vlakke handen gebruiken om de bodem over de bloem te draaien.

de pizza “Amalfi” touch…

De pizza “Amalfi” is een typisch voorbeeld van een pizza bianca. Zonder tomaat dus. Na het vormen van de bodem beleggen we de pizza met mozzarella. een scheutje olijfolie erover en dan … hup… in de oven. Bak de pizza tot de randen mooi goudbruin zijn. Haal de pizza eruit en rasp er de schil van een citroen over, maal er wat verse zwarte peper over en werk af met nog een scheute extra vergine olijfolie en verse basilicum.

Geloof me… sluit je ogen en je waant je op een terras aan de Amalfikust…

Waan je je liever op het hete platte land van de Basilicata? Maak dan de pizza Lucana met aardappel en cruschi

Buon appetito cari amici!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.